Klämmacka med karamelliserad lök

Sanna LindbergKlas Lindberg

Klämmacka med karamelliserad lök

7 ingredienser

1 h

Klämmacka med karamelliserad lök, vitmögelost och äpple är perfekt som glöggtilltugg. Den går dessutom att förbereda och förvara i kylen i upp till tre dagar.

Ingredienser

portioner
  • 4 gula lökar, skalad och fint strimlad
  • smör (till stekning)
  • salt
  • vitvinsvinäger
  • 100 g mögelost (vitmögelost)
  • 4 skivor surdegsbröd
  • 1 äpple, fint tärnat (Ingrid Marie)

Gör så här

  1. Fräs löken långsamt i smör tills den blir helt mjuk, smaka av med salt och vinäger. Det skall bli som en mjuk lökkompott.
  2. Mosa osten med en gaffel och blanda med löken. Bred på ett rejält lager på två skivor bröd och lägg de andra skivorna ovanpå.
  3. Lägg mackorna i lätt press i kylen, ca 1 timme.
  4. Stek mackorna i smör och skär i mindre bitar vid servering.
  5. Toppa de små klämmackorna med fint tärnat äpple.