Stekt kycklingbröst med gräddstuvade kantareller

Stekt kycklingbröst med gräddstuvade kantareller
Foto: Znapshot/Per Erik Berglund
Klas Lindberg
Klas Lindberg

Stekt kycklingbröst med gräddstuvade kantareller

22 ingredienser

55 min

Kocklandslagets Klas Lindbergs recept på stekt kycklingbröst med gräddstuvade kantareller, seranoskinka och citronmorötter. Perfekt och saftig kyckling med knaprigt skinn!

Ingredienser

portioner

Kyckling

  • 1 kycklingbröst med skinn, putsat
  • 1 msk neutral rapsolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 kvist rosmarin
  • smör
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)

Gräddstuvade kantareller

  • 200 g kantareller, små färska, putsade
  • 1 msk smör
  • 1 msk schalottenlök, finskuren
  • 0,5 klyfta vitlök, finskuren
  • 4 msk gräslök, finskuren
  • 0,5 dl grädde
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)

Lufttorkad skinka

  • 50 g Pata Negra (eller serrano)

Citronmorötter

  • 2 morötter, skalade, skurna i jämna stubbar ca 4 cm
  • 0,5 citron, saft och rivet skal
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)

Gör så här

Kyckling

  1. Sätt ugnen på 90 grader.
  2. Bryn kycklingbröstet hårt på skinnsidan tillsammans med vitlök och rosmarin. Bröstet skall bli riktigt krispigt och gyllene.
  3. Bryn på skinnsidan hela tiden och vänd sedan och bryn andra sidan de sista 5 sekunderna.
  4. Baka kycklingen klar i ugnen till en innertemperatur på 68 grader.
  5. Låt kycklingen vila i minst 5 minuter innan servering så att all vätska stannar kvar i köttet.

Citronmorötter

  1. Passa på att steka moroten i den varma stekpannan efter kycklingen.
  2. Bryn dem på snittytorna tillsammans med vitlök och olja.
  3. Smaksätt med citronsaften och skalet.
  4. Baka dem tillsammans med kycklingen i ugnen tills de är mjuka.

Kantareller

  1. Bryn smöret i en stekpanna tills det börjar dofta härligt.
  2. Lägg i kantarellerna och stek dem tills de inte släpper någon vätska.
  3. Tillsätt schalottenlök och vitlök och låt dem bli glansiga.
  4. Krydda med salt och svartpeppar.
  5. Koka snabbt in grädden och avsluta med gräslöken.

Torkad skinka

  1. Fördela skinkan på ett fat eller en skärbräda och låt den få rumstemperatur.

Avslutning

  1. Återvärm kycklingen i ugnen 5 minuter och skär den sedan i 4 skivor.
  2. Fördela kyckling, kantareller och morotsstubbar på skinkan.