I separat skål: blanda mjöl, bakpulver och salt. Rör ner blandningen i smeten, knäck i äggen och rör till tjock smet.
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform (ca 23 cm i diameater), smörj kanterna med smör. Häll i smeten och fördela över hela botten.
Skala äpplena och skär varje i åtta klyftor med kärnhuset bortskuret. Pressa citronen och rör ut 1 msk socker i saften. Lägg ner äpplena i citronsaften – var noga med att de blir fuktade överallt så att frukten inte hinner mörkna.
Tryck ner äppelklyftorna i smeten – börja med yttervarvet.
Häll citronsaften över kakan, blanda den återstående matskeden socker med kanel och strö över.
Grädda kakan i mitten av ugnen, ca 40 minuter. Servera ljummen med hemkokt vaniljsås.
¨
Hemkokt vaniljsås
Snitta vaniljstången på längden. Använd en tjockbottnad kastrull och koka upp vaniljstång, mjölk och grädde. Ta från värmen, lägg på lock och låt stå och dra minst 15 minuter.
I en stor bunke – vispa äggulor och socker med elvisp tills blandningen tjocknar.
Skrapa ur vaniljstångens frön i gräddmjölken. Häll gräddmjölken över äggulorna och vispa samman med små rörelser (du vill ha så lite skum som möjligt).
Diska ur kastrullen noga (annars bränner såsen vid). Återför blandningen till kastrullen.
Värm på medelvärme och under omrörning tills skummet lagt sig och såsen tjocknat något - såsen ska vara så pass tjock att den täcker baksidan av en sked, men låt den inte koka – då skär den sig och blir grynig. Kyl såsen fram till servering.