En klassisk currygryta med kyckling lagad helt från grunden på per Morbergs vis. Smaksätt med lite banan och ananasspad för en fruktig sötma. Har du plommonchutney eller mangochutney hemma ger det en fin smak till såsen!
Skär grönsakerna i stora bitar och lägg i en stor kastrull. Lägg i kycklingen och fyll upp med vatten så det täcker. Koka upp och skumma eventuellt av skum som kokar upp.
Lägg i kryddor och salt.
Låt kyckling koka på låg värme tills köttet släpper från benen, ca 40 minuter. Lyft sedan ur kycklingen och låt den svalna.
Koka under tiden ner kycklingbuljongen till hälften ungefär och använd sedan till currysåsen. När kycklingen har svalnat, plocka bort köttet från benen och lägg på ett fat.
Currysås
Skala lök och skär i mindre bitar, skiva äpplena. Skala bananen men låt den vara hel.
Rosta curryn lätt i en varm panna. Häll sedan i löken, frukten, olja och smöret och fräs runt ett tag utan att ta färg. Pudra över mjölet och sila över kycklingbuljongen och häll i grädden. Låt sedan koka sakta i ca 15 minuter. Sila bort grönsakerna från currysåsen. Smaka upp såsen med paprikapulver, spad från ananas och eventuellt plommonchutney eller mangochutney.
Om det är nödvändigt att reda av såsen mer så gör en ”beurre manie”. Blanda en klick varmt smör med lika mycket vetemjöl. Rör sedan ner efter behov och få önskad konsistens på såsen. Smaka av med salt och peppar.
Lägg i köttet från den kokta kycklingen och koka upp snabbt en gång innan servering. Servera gärna med kokt ris.