Klassisk jordgubbstårta på burk

koket.se
Klassisk jordgubbstårta på burk
Foto: TV4
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Klassisk jordgubbstårta på burk

19 ingredienser

1 h + tid i kyl

Den här festliga tårtan serveras i glasburkar och är perfekta att servera till midsommar, eller att ta med på picknick!

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Vaniljkräm

  • 3 äggulor
  • 3 msk majsstärkelse
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 dl standardmjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 1 tsk vaniljpaste (eller 0,5 vaniljstång)
  • 20 g smör, rumsvarmt

Montering och fyllning

  • 2 l färska jordgubbar
  • 1-2 msk strösocker
  • 6 dl grädde
  • florsocker
  • färsk citronmeliss
  • ätbara blommor

Gör så här

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Ta fram en springform som är 24 centimeter i diameter. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten och smöra och bröa kanterna.
  3. Knäck äggen i en skål och tillsätt strösocker. Vispa smeten riktigt vit och luftig med en elvisp eller i en köksassistent i ca 5 minuter.
  4. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
  5. Sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten och vänd runt till en jämn smet.
  6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
  7. Känn med en sticka, den ska vara helt torr.
  8. Låt bottnen svalna helt innan du delar den. Bottnen ska delas så du får två lager.

Vaniljkräm

  1. Blanda ihop äggulor, majsstärkelse och strösocker för hand i en skål.
  2. Koka upp mjölk, grädde och vanilj i en kastrull.
  3. Häll ner den varma gräddmjölken i ägguleblandningen. Rör hela tiden och häll sedan snabbt tillbaka allt i kastrullen.
  4. Värm på låg till medelvärme, rör hela tiden tills krämen tjocknat. Krämen får inte koka, då blir det äggröra.
  5. När krämen tjocknat så ta av den från värmen och tillsätt smöret.
  6. Häll krämen i en skål, plasta så att plasten ligger på krämen och låt svalna helt i kylen.

Montering och fyllning

  1. Börja med att ansa jordgubbarna. Använd knappt en liter jordgubbar till fyllningen och resterande till dekoration.
  2. Mosa nästan en liter jordgubbar med lite strösocker (ca 1-2 msk) med en gaffel. Häll av vätskan från jordgubbarna (lägg gärna i en finmaskig sil), men spara lite om du vill använda det som lag till dina bottnar.
  3. Vispa grädden med 1 tsk strösocker till en luftig konsistens.
  4. Blanda en tredjedel av den vispade grädden med de mosade och avrunna jordgubbarna.

Klassisk jordgubbstårta

  1. Ta fram bottnarna och bred vaniljkrämen på första lagret.
  2. Lägg på en botten och bred på jordgubbsgrädden. Du kan stänka lite av den avrunna jordgubbssaften på bottnen innan om du vill.
  3. Lägg på sista bottnen och täck tårtan med resterande vispad grädde.
  4. Dekorera med jordgubbar, florsocker och citronmeliss.

Jordgubbstårta på bruk

  1. Ta fram 10 glasburkar eller glas.
  2. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse och likaså grädden som ska vara till dekorering.
  3. Bryt tårtbottnen i bitar och varva alla delar i glasen: tårtbottenbitar, spritsad vaniljkräm och jordgubbsgrädde. Varva ca 3-4 gånger.
  4. Avsluta med att spritsa på grädde och dekorera med jordgubbar, citronmeliss och florsocker. Toppa eventuellt med en ätbar blomma.