Klassisk pinocchiotårta med jordgubbar

POPULÄRT
Klassisk pinocchiotårta med jordgubbar Kungsörnen
Foto: Köket.se

Klassisk pinocchiotårta med jordgubbar

14 ingredienser

60 min

Få tårtor slår en klassisk pinocchiotårta med fluffiga bottnar, seg maräng, lättvispad grädde och färska jordgubbar! Enkel att göra och en favorit till sommarfest, midsommarafton och som födelsedagstårta.

Baktips!
Kungsörnen vetemjöl special

Baktips!

Testa även Kungsörnen Vetemjöl Special.

Läs mer

Ingredienser

portioner10 - 12

Sockerkaksbotten

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 äggulor
  • 2 ägg
  • 3 dl Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete
  • 1 msk bakpulver
  • 1 dl mjölk

Maräng

  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 75 g sötmandel, hackade

Garnering

  • 5 dl vispgrädde
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 l färska jordgubbar
  • 125 g hallon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader
  2. Vispa smör och socker pösigt, tillsätt 2 äggulor och 2 hela ägg à ett i taget under omrörning. Spara äggvitorna till marängen.
  3. Sikta ner mjöl och bakpulver i äggsmeten, tillsätt mjölken och rör ihop till en jämn smet.
  4. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret under vispning och vispa tills sockret löst upp sig och det blivit en fin maräng.
  5. Lägg ut bakplåtspapper i en långpanna och pensla på ett lager olja.
  6. Bred ut sockerkakssmeten jämnt över plåten och fördela sedan marängen ovanpå smeten. Strö över hackade mandlar.
  7. Grädda mitt i ugnen i 25 minuter. Låt svalna helt.
  8. Vispa grädden med vaniljsockret. Skölj och skär jordgubbar i kvartar eller små bitar.
  9. Dela tårtbotten i två delar. Lägg hälften av grädden på ena halvan, lägg över hälften av jordgubbarna och hallonen. Lägg på den andra bottnen och fördela resten av grädden och bären. Garnera eventuellt med lite citronmeliss.