Klassiska bagels

NYHET
koket.se
Klassiska bagels
Foto: TV4
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Klassiska bagels

17 ingredienser

2 h

Vad är en brunch utan bagels? Här bjuder Hilda Kirkhoff på ett av sina bästa och godaste recept!

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 25 g jäst
  • 3,5 dl vatten, ca 35-37 grader
  • 9-10 dl vetemjöl (gärna högproteinsmjöl, t.ex. Manitoba Cream)
  • 2 msk neutral rapsolja
  • 1,5 msk honung
  • 1 tsk salt

Valfri toppning

  • ägg
  • vallmofrö
  • sesamfrön (vita eller svart)
  • havregryn
  • riven ost

Servering

  • färskost
  • salladslök
  • varmrökt lax
  • tomat
  • kapris
  • rödlök

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt fingervarmt vatten.
  2. Tillsätt vetemjöl, rapsolja, honung och salt.
  3. Arbeta degen med hjälp av en köksassistent eller elvisp med degkrokar i 10 minuter. Degen ska vara ganska fast från början (tillsätt lite mer mjöl om du tycker degen är för lös).
  4. Efter att du har arbetat degen ska den vara elastisk och kompakt.
  5. Pensla en stor bunke lätt med lite neutral rapsolja och vänd degen i bunken så att den blir inoljad.
  6. Täck bunken noga med plastfolie och en kökshandduk. Låt jäsa på en rumsvarm plats i 1 timme tills degen har fördubblats i storlek.
  7. När degen har jäst färdigt så stjälp upp den på köksbänken och dela den i 8 -10 bitar (ca 115 g per bit).
  8. Forma varje degbit till en jämn och rund boll.
  9. Ta en degboll, tryck den lätt mot bänken och rulla med handen i en cirkelrörelse tills bollen blir jämn och spänd. Upprepa med de övriga bollarna.
  10. Tryck ett finger genom mitten av varje degboll för att skapa en ring. Sträck ut hålet till ca 4 cm i diameter. Placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
  11. Täck dina bagels med plastfolie samt en kökshandduk och låt vila i 20 minuter.
  12. Värm ugnen till 210 grader varmluft och koka upp en stor kastrull med vatten.
  13. Lägg försiktigt ner en bagels i taget i det kokande vattnet. Koka max 2-3 bagels åt gången beroende på hur stor kastrull du har.
  14. Koka varje bagel i 1,5 minut på varje sida. Detta ger den autentiska sega konsistensen vi vill ha på våra bagels.
  15. Ta upp dina bagels med en hålslev och lägg tillbaka dem på plåten med bakplåtspapper.

Valfri toppning

  1. Pensla bagelsen med uppvispat ägg och toppa eller doppa i valfria topping (t.ex. vallmofrön, sesamfrön eller riven ost).
  2. Grädda i ugnen i ca 15-20 minuter eller tills bagelsen är gyllenbruna.

Servering

  1. Servera dina bagels med exempelvis färskost blandat med hackad salladslök, varmrökt lax, tomater, kapris och rödlök.
  2. Det går utmärkt att frysa bröden!