Klassiska saftiga lussekatter

koket.se
Klassiska saftiga lussekatter
Foto: TV4
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Klassiska saftiga lussekatter

21 ingredienser

3 h

Hilda Kirkhoff gäster Nyhetsmorgon och bakar riktigt mjuka och saftiga lussekatter. I receptet tipsar Hilda om två olika fyllningar, en med mandelmassa och en som är mandelfri.

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner sats

Deg

  • 2 förp saffran
  • 2 msk sirap
  • 1 tsk vodka
  • 200 g smör, rumsvarmt eller smält
  • 7 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 ägg
  • 1,5 dl vit sirap
  • 0,5 tsk salt
  • 250 g kvarg (eller kesella)
  • 22-24 dl vetemjöl

Fyllning 1

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 75 g mandelmassa, riven med rivjärn
  • 1 msk majsstärkelse

Fyllning 2 (utan mandel)

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 0,75 dl strösocker (eller mjukt farinsocker)
  • 1 msk malen kardemumma, gärna mortlad
  • 1 msk majsstärkelse

Pensling

  • ägg
  • pärlsocker (eller russin)
  • 50 g smör, smält

Gör så här

Deg

  1. Blanda saffran med sirap och sprit. Låt stå i minst 1 timme.
  2. Smält smör och värm med mjölk till 37 grader.
  3. Lös upp jästen i blandningen. Använder du rumsvarmt smör tillsätter du det i nästa steg.
  4. Tillsätt saffran, ägg, sirap, salt och kvarg (samt eventuellt rumsvarmt smör).
  5. Arbeta in lite mjöl i taget med en köksassistent i 10-15 minuter tills degen är smidig.
  6. Täck bunken med plastfolie samt en bakduk och låt jäsa i 45 minuter.

Fyllning 1 eller 2

  1. Blanda ingredienserna väl för hand.

Utbakning

  1. Lägg degen på ett bakbord och forma till valfri form.
  2. Kavla exempelvis ut degen och bred på valfri fyllning om du önskar det.
  3. Forma sedan degen till snurror.
  4. Lägg bullarna på en plåt, täck med bakduk och låt jäsa i 45 minuter.

Pensling

  1. Pensla bullarna med ägg och toppa med pärlsocker eller russin.
  2. Grädda i ca 8 minuter mitt i ugnen på 180 grader varmluft eller 200 grader över- och undervärme.
  3. Pensla bullarna med smält smör direkt efter gräddning för extra saftiga lussekatter.