Klassiska savoiardikex

Klassiska savoiardikex
Foto: Köket.se
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Klassiska savoiardikex

5 ingredienser

20 m

Vad passar väl bättre till en god kaffe än klassiska savoiardikex? Ett helt perfekt och enkelt tillbehör till fikat. Använd även kexen till att göra en riktigt smarrig tiramisu. På hemgjorda kex och smakrikt kaffe kommer det bli den bästa du bakat.

Tips! Använd formar till kexen för att få perfekt form på dem. På frihand kan det vara svårt att få dem helt jämna.

Ingredienser

portioner sats
  • 3 ägg, separerade
  • 75 g strösocker
  • 75 g vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 30 g vaniljsocker, att pudra över

Gör så här

  1. Vispa äggvitorna till hårt skum. Ställ åt sidan.
  2. Vispa äggulorna med socker poröst.
  3. Tillsätt mjöl och salt i äggulevispet.
  4. Vänd sist ner äggviteskummet försiktigt.
  5. Spritsa ut smeten på en bakplåt med bakplåtspapper (eller i en form för just savoiardikex). Det ska bli ca 10 cm långa fingrar.
  6. Pudra över vaniljsocker. Grädda mitt i ugnen på 150 grader tills kakorna är gyllene.
  7. Låt svalna på galler och servera med en god kopp kaffe eller använd kakorna till en klassisk tiramisu!