Tvätta och hacka purjolök. Finhacka vitlök. Bryn purjolöken och vitlöken i olja i kastrull tills det får färg. Häll på mjölk och vispgrädde. När det blir varmt, tillsätt potatisen. Potatisen ska räcka för att fylla upp till kanten av vätskan. Salta och peppra.
Koka ca 20 minuter tills potatisen är mjuk. Häll över i ugnsfast form. Strö över osten. Låt stå i ugnen på 180 grader i ca 20 minuter eller tills gratängen fått färg.
Hjortfilé
Salta och peppra steken. Använd inga andra kryddor. Ta ut hjortfilén så att den blir rumstempererad. Stek därefter på hög värme kort stund till steken får färg. Därefter in i ugnen på låg värme (ca 80 grader) och vänta tills innetemperaturen är 59 grader (använd stektermometer). Ta ut steken och låt stå ute i minst tio minuter. Skär därefter upp.
Servera hjortfilé och potatisgratäng med en fräsch sallad.