Ankbröst med "världens skitgodaste sås"

Ankbröst med "världens skitgodaste sås"
Foto: Tv4

Ankbröst med "världens skitgodaste sås"

Av: Steffo Törnquist

Från: Klockan nio hos stjärnorna

16 ingredienser

1 h

Stekt ankbröst med portvinssås, sellerimousse och vinkokt schalottenlök. Det blir inte mycket bättre än såhär./Steffo

Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna ochrecepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kandärför inte gå i god för receptet.
Dryck
En Siepe 2008. Ett ikonvin som är gudomligt till den här rätten.Man får mörka körsbär, mörk choklad i munnen, och man får detlänge. 50/50 Sangiovese/Merlot. Familjen Marchesi Mazzei har ägt slottet sen 1435, de har tränat länge och gör toppvin i Toscana.
"När man nu har denna underbara och trögflytande sås, detta koncentrat av smaker och dofter, kan man ytterligare smaksätta med sprit. Men bara om det finns en idé om varför. Exempelvis blir såsen ännu bättre till vilt om man kokar ner nån deciliter genever,man kan till och med kasta i en halv näve enbär. Och ska man äta enstek med äppelskivor kan man stänka i lite calvados."/Steffo

Ingredienser

portioner

Världens skitgodaste sås

  • 75 cl rött vin
  • 37,5 cl portvin
  • 5-6 schalottenlökar
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • rejält med smör
  • 1-1,5 dl strösocker

Anka

  • 2 ankbröst
  • 1,5 krm salt
  • 1,5 krm svartpeppar

Sellerimousse

  • 2 rotselleri
  • 4 potatisar
  • 5 dl grädde
  • 20 g smör
  • salt
  • peppar

Tulpan

  • 2 tulpaner, helst gula

Gör så här

Världens skitgodaste sås

  1. Ställ en halvstor kastrull på het platta. Kasta i 2-3 nävar strösocker och låt smälta. Lägg i ett halvdussin hackade schalottenlökar i det karamelliserade sockret, rör om medan lökarna fräser i sockret i cirka en minut.
  2. Häll i en flaska billigt rödvin och hönsbuljong på tärning (om man inte är restaurang, då häller man i kalvfond ). Koka ner till omkring tre deciliter. Häll i en halv flaska portvin, koka återigen ner till omkring tre deciliter.
  3. Sila av löken, som färgats vackert lila och smakar kanon som tillbehör.
  4. Lägg i en rejäl matsked smör, rör om, såsen tjocknar och blir vackert blank.

Anka

  1. Gör snygga snitt i ankfettet, gärna rutmönster, lägg brösten med fettsidan ner i het panna. Strunta i smör, det räcker med ankfettet (som man kan smaksätta såsen och moussen med om man vill). Stek tills fettet blir gyllenbrunt.
  2. Salta och peppra på köttsidan. Lägg sedan ankbrösten i ugnspanna med köttsidan nedåt. Ugnen kan ha 120-150 grader, kör ankan till 52-53 grader, det tar ca 15-20 minuter, och låt dem sen vila i folie i några minuter.

Sellerimousse

  1. Skala potatisen, skär ren rotsellerin och skär den sen i bitar. Koka potatisen i saltat vatten, koka sellerin i grädde. Mixa ihop potatis och selleri med grädde, stor klick smör, salt och peppar. Mixa slätt.

Servering

  1. Skär ankan i skivor. Klicka upp lite mousse. Lägg lite av den vinkokta löken intill och ringla över lite av den skitgoda såsen.