Bensons magiska dumplings med superdipp

Bensons magiska dumplings med superdipp
Foto: TV4

Bensons magiska dumplings med superdipp

Av: Anna Benson

Från: Klockan nio hos stjärnorna

20 ingredienser

45 min

Hemgjorda dumplings med Dumplings går bra att frysa in, antingen kokta eller råa. Det går även att fritera dem för en knaprig skorpa.

Tips: Det går även bra att köpa färdig dumplingsdeg, då behöver 40-60 plattor.
Receptet är från tv-programmet Klockan nio hos stjärnorna och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Deg

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 dl vatten

Fyllning

  • 500 g fläskfärs (kyckling- kalkon- eller nötfärs)
  • 10 cm purjolök, strimlad
  • 1 dl sockerärtor, finhackade
  • 3-5 cm ingefära, riven eller finhackad
  • 1-2 msk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 1-2 msk sweet & chili-sås
  • salt
  • peppar

Dippsås

  • 2 dl fisksås
  • 1 msk strösocker
  • 2-4 limefrukter, pressade
  • 2-3 msk sweet chilisås
  • 1 chilifrukt, hackad och urkärnad
  • 1 dl koriander, hackad
  • sesamolja (några droppar)
  • ev soja

Ångkokning

  • isbergssallad

Gör så här

Deg

  1. Mät upp mjölet i en bunke. Gör en liten grop i mjölet och tillsätt lite vatten. Rör runt. Tillsätt lite mer vatten, rör runt. Fortsätt så tills du har en smidig deg som inte klibbar. Täck med en fuktig kökshandduk och sätt för att vila i kylen under tiden som du gör fyllningen och såsen.

Fyllning

  1. Blanda alla ingredienserna i en bunke.

Dippsås

  1. Blanda alla ingredienser i en liten skål.

Dumplings

  1. Ta ut degen från kylen. Knåda den i ca 5 minuter. Dela degen i fyra delar.
  2. Ta en del, lägg tillbaka de andra delarna under den fuktiga duken. Kavla ut degbiten till en stor, tunn fyrkant. Med en mall gjord av papper (9x9cm), och ett glas med 9 cm diameter, skär ut kvadrater och cirklar i degen.
  3. Lägg ca 1 msk av fyllningen i mitten av degarket och vik ihop (se på internet efter olika sätt att vika dumplings eller använd fantasin). Gör detsamma med all deg.
  4. Koka upp en stor kastrull med vatten. Häll i en fjärdedel av dumplingarna i vattnet. När dumplingarna flyter upp till ytan låt de koka i ytterligare 5 minuter. Ta upp en dumpling och kolla så den är genomkokt. Ta upp de kokta dumplingarna ur vattnet och häll i nästa sats. Alternativt; ångkoka. Koka upp en stor kastrull med vatten och sätt på ångkoksinsats (finns bland annat i asiatiska butiker) i bambu och placera isbergssalladen i botten. Lägg sedan i dumplingens i 10-15 minuter.
  5. Servera med dipsåsen.