Västkustsk fiskgryta med en touch av saffran

koket.se
Västkustsk fiskgryta med en touch av saffran
Foto: TV4

Västkustsk fiskgryta med en touch av saffran

Av: Cissi Wallin

Från: Klockan nio hos stjärnorna

16 ingredienser

45 min

Saffransdoftande fiskgryta med lax, vit fisk, potatis och morötter.

Receptet är från tv-programmet Klockan nio hos stjärnorna och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Cissi Wallin laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500 g vit fisk
  • 500 g lax
  • 6-8 mandelpotatisar
  • 4-6 morötter
  • 2 schalottenlökar
  • 1 fänkål
  • hummerfond
  • vitt vin
  • 2-3 msk tomatpuré
  • 0,5 förp krossade tomater
  • 2 förp saffran
  • salt
  • peppar
  • 2 msk honung
  • vatten
  • 3 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Täck botten av en stor kastrull eller gryta med olja, till exempel olivolja. Sätt på medelhög värme på spisen.
  2. Ha i hackade morötter, mandelpotatis, lök och fänkål. Salta och peppra och fräs på tills löken blivit glansig. Ha i hummerfond, vin och saffran.
  3. Häll på vatten så det precis täcker potatisen och morötterna. Lägg på lock och låt koka tills de mjuknat till lagom tuggmotstånd.
  4. Ha i tomatpuré och krossade tomater. Låt sjuda någon minut, ha sedan i honung och mer salt och peppar om det behövs.
  5. Häll i grädden. Smaka av! Är du nöjd med smakerna? I så fall: ha i tärnad fisk (viktigt att alla bitar är ungefär lika stora) och låt sjuda i soppan under 5 minuter. Servera gärna med en klick crème fraiche och krutonger.