Lammstek med rödvinssky och chévrerisotto

Lammstek med rödvinssky och chévrerisotto
Foto: Tv4
Emma Green
Emma Green

Lammstek med rödvinssky och chévrerisotto

Av: Emma Green

Från: Klockan nio hos stjärnorna

35 ingredienser

Marinerad lammytterfilé som serveras med rödvinssky, chévrerisotto samt sallad på betor och granatäpple.

Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och är komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar lammytterfilé (à 250 g)

marinad

  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 2-3 msk rapsolja
  • 1 msk honung
  • 4 kvistar färsk rosmarin, finhackad
  • salt
  • peppar

Rödvinssky

  • 50 g rökt sidfläsk
  • 0,5 morot
  • 0,5 palsternacka
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3-4 dl rött vin
  • 2-3 kvistar färsk timjan
  • 1,5 msk köttfond
  • 1 dl vatten
  • 50 g smör

Risotto

  • 4-5 dl risottoris
  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 kvist färsk rosmarin, finhackad
  • 3 dl vitt vin
  • 6-7 dl grönsaksbuljong
  • 200 g chèvreost
  • ev parmesanost, riven
  • ca 1 msk smör
  • salt
  • peppar

Sallad på betor och granatäpple

  • 1 gulbeta
  • 1 polkabeta
  • 1 fänkål
  • 1 granatäpple
  • krasse
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 tsk citronsaft, färskpressad

Gör så här

Marinad

  1. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och lägg sedan lammet att dra i den.

Rödvinssky

  1. Bryn fläsket och tillsätt sedan den hackade löken, vitlöken och rotfrukterna som du har skurit i slantar. Fräs en liten stund och lägg i timjan kvistarna. Häll sedan på vinet, fond och vatten. Låt sedan reducera till ca hälften. Sila sedan av såsen och red av med en klick smör och smaka av med salt och peppar.

Risotto

  1. Fräs löken i rapsolja, tillsätt sedan riset och fräs med en stund. Häll på vinet och låt koka in, häll i rosmarin, och tillsätt sedan buljongen lite åt gången tills du fått en konsistens du är nöjd med. I med osten, smöret och rör om (precis innan servering) salta och peppra efter smak.
  2. Stek lammet i rapsolja och smör. 2-3 min per sida och låt sedan vila en stund innan servering.

Sallad på betor och granatäpple

  1. Skär betorna på en mandolin riktigt tunt, samma med fänkålen men inte riktigt lika tunt. Pilla ut granatäpplestjärnorna och blanda allt ihop. Klipp lite krasse över och ringla lite rapsolja och en gnutta citron över. Ev en nypa flingsalt.