Örtkryddade lammracks

POPULÄRT
Örtkryddade lammracks
Foto: TV4
Gladys del Pilar SMKVIP
Gladys del Pilar SMKVIP

Örtkryddade lammracks

Av: Gladys del Pilar

Från: Klockan nio hos stjärnorna

25 ingredienser

1 h 30 m

Örtkryddade lammracks med potatiskräm, sockerärtspuré och rostade grönsaker, toppat med tärnat bacon.

Dryck
Ett gott rödvin av sorten chateu mont redon.

Receptet är från tv-programmet Klockan nio hos stjärnorna och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 3 lammracks

Kryddblandning

  • 1 dl torkad dragon
  • 1 kruka färsk basilika, bladen
  • 1 kvist färsk rosmarin, plockad
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk salt
  • 1,5 dl olivolja

Potatiskräm

  • 6 potatisar
  • 0,5-1 dl grädde
  • salt
  • peppar
  • 1 förp tärnad bacon

Sås

  • 3 dl kycklingfond
  • 0,5 dl vitt vin
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk majsstärkelse
  • 3 droppar kinesisk soja
  • 1 del av kryddblandningen

Rostade grönsaker

  • 1 förp körsbärstomater
  • 3 rödlökar
  • 1 hel vitlök

Puré

  • 1 förp sockerärtor
  • 0,5 krm strösocker
  • smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

Lammracks och kryddblandning

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Blanda samman alla ingredienser till kryddblandningen i en skål.
  3. Bryn lammracken i panna, pensla rikligt med kryddblandningen (men spara det som blir över till såsen) och ställ in i ugnen med en termometer. Bakas i ugnen tills de nått 53 grader.
  4. Ta ut racksen och linda in i folie, låt sedan vila i ca 10 min.

Potatiskräm

  1. Koka potatisarna i saltat vatten i 20 min. Häll av vattnet, dela potatisen grovt och lägg i en mixer.
  2. Tillsätt grädde, salt och peppar, mixa sedan tills det blir en kräm.
  3. Stek baconet och låt rinna av på papper.

Sås

  1. Hacka schalottenlöken och låt svettas i het panna i 3 minuter UTAN att den blir tillagad.
  2. Tillsätt kycklingfond, vin, resten av kryddblandningen och låt sjuda i 10 min. Red såsen med maizena, droppa i kolorit.

Rostade grönsaker

  1. Dela rödlöken grovt, skala vitlöksklyftorna och halvera tomaterna. Lägg i ugnssäker form, blanda med olivolja, salt och peppar. Låt rosta i 150 grader i 25-30 minuter.

Puré

  1. Lägg sockerärtorna i en kastrull, fyll på med vatten och låt koka i 2 minuter. Häll av vattnet och spola av i kallt vatten.
  2. Dela grovt och lägg i en mixer, mixa sedan till puré med en klick smör. Tillsätt salt, peppar och en nypa socker.