Torsk med risotto och basilikabuljong

koket.se
Torsk med risotto och basilikabuljong
Foto: TV4

Torsk med risotto och basilikabuljong

Av: Patrik Isaksson

Från: Klockan nio hos stjärnorna

20 ingredienser

40 m

Ugnsbakad smörstekt torsk med krämig risotto och basilikabuljong.

Receptet är från tv-programmet Klockan nio hos stjärnorna och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Patrik Isaksson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Torsk

  • 600 g torskfilé av rygg med skinn
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar, nymald

Risotto

  • 250 g körsbärstomater
  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk smör
  • 2 dl avorioris
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl tomatjuice
  • 5 dl vatten
  • 2 msk kycklingfond
  • 25 g smör
  • 2 dl parmesanost

Basilikabuljong

  • 1 dl löst packade basilikablad [ca en kruka]
  • 0,5 klyfta vitlök, finhackad
  • 25 g smör
  • 1,5 dl kycklingbuljong, av fond

Garnering

  • rucolasallad
  • svartpeppar, nymald

Gör så här

Basilikabuljongen

  1. Lägg basilikablad, vitlök och smör i en mixer och häll på het buljong. Kör ca 30 sek tills buljongen fått en fin grön färg. Ställ åt sidan.
  2. Sätt ugnen på 150 grader

Risotton

  1. Snitta och skålla cocktailtomaterna 5 sek i kokande vatten. Häll av vattnet och kyl dem i kallt vatten och dra av skalet och halvera tomaterna. Ställ åt sidan.
  2. Finhacka schalottenlök och vitlök. Hetta upp smör i en rymlig kastrull, fräs ris och lök under omrörning ca 1 min.
  3. Häll i vinet och låt koka in och blanda sedan i tomatjuicen och rör om, sänk värmen.
  4. Blanda vattnet med kycklingfonden i en tillbringare.
  5. Sjud risotton på medelvärme, rör om och späd lite åt gången (ca 1 dl) med kycklingbuljong tills all buljong har kokat in. Det tar ca 18 minuter tills risotton är klar.
  6. Blanda i parmesanost och smör samt de halverade cocktailtomaterna. Håll varmt medan fisken lagas.

Torsk

  1. Skär torskfiléerna i 4 lika stora bitar. Salta och peppra och stek dem hastigt i smör i het panna. Lägg över i en ugnssäker form och efterstek i ugnen ca 8 minuter.
  2. Servera risotton och torsken och basilikabuljongen runt om. Garnera med några rucolablad.