Lakritsladdad fruktbomb

koket.se
Lakritsladdad fruktbomb
Foto: TV4

Lakritsladdad fruktbomb

Av: Unni Drougge

Från: Klockan nio hos stjärnorna

9 ingredienser

30 m

Gino - varm fruktsallad - som serveras med lakritssås.

Till efterrätten passar det bra att servera ett efterrättsvin av typen Moscato eller Tokaji.

Receptet är från tv-programmet Klockan nio hos stjärnorna och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Unni Drougge laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Lakritsglasyr

  • 80 g mjuk lakritskola, , finhackad (t ex Kick)
  • 50 g mörk choklad, hackad
  • 0,5 dl grädde
  • 50 g smör
  • salt

Frukt i form

  • valfri frukt efter säsong, helst tre sorter plus 2 mogna bananer
  • 1 limefrukt
  • 100 g vit bakchoklad, hackad
  • 1 dl färska hallon (el frysta och/eller hallonsorbet)

Gör så här

Lakritsglasyr

  1. Hacka lakritskolan i små bitar och grovhacka den mörka chokladen. Häll grädden i en liten kastrull och låt den sjuda upp. Ta av från plattan och tillsätt smöret.
  2. När smöret smält, blanda ner lakrits- och chokladhacket. Tillsätt salt om du vill efter tycke och smak. Rör sedan om tills glasyren är helt slät.

Fruktformen

  1. Skala och hacka frukten i grova bitar och lägg i ugnsform. Skiva bananerna och blanda samman. Pressa ner limen.
  2. Strö över den hackade vita chokladen.
  3. Om hallonen är frysta, fördela dem överst. Sätt in formen i 200 graders ugnsvärme och gratinera i ca 5 min el tills den vita chokladen smält.
  4. Ta ut och klicka över lakritsglasyren. Dekorera ev med färska hallon el servera med en klick hallonsorbet.