Klassisk marängdessert med hemgjord lemoncurd och färska bär.
Receptet är från tv-programmet Klockan nio hos stjärnorna och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Vispa äggvitorna till riktigt styvt skum. Rör ner sockret och fortsätt vispa tills smeten blir glansig och går att forma till toppar med vispen.
Tillsätt maizenamjöl och ättikssprit och rör om väl.
Fös ut smeten på ett smort och rejält mjölat bakplåtspapper i en så jämn cirkel som möjligt.
Grädda i cirka 1 timme och 15 minuter. Stäng sedan av värmen och låt tårtbottnen stå kvar i ugnen i minst ett par timmar eller över natten. Det går också bra att förvara den på annan torr plats.
Lemon curd
Tvätta citronerna till lemon curden noga. Riv skalet från två av dem fint och pressa sedan saften ur alla tre.
Häll sockret i en liten rostfri kastrull och tillsätt citronskalet.
Rör smöret mjukt och blanda ner saften från citronerna. Rör ner citronsmöret kastrullen.
Vispa äggen lätt, häll ner dem i kastrullen och rör om, helst med en träsked.
Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt kastrullen med krämen i det sjudande vattnet (vattenbad).
Låt krämen sjuda på låg värme tills den tjocknar. Rör hela tiden! Ställ åt sidan och låt svalna.
Servering
Lägg upp tårtbottnen på ett fat, bred på ett lager lemon curd och därefter vispad grädde. Garnera din pavlova med de tjusiga små bären och flagad mandel. Pudra till sist över lite florsocker. Jag dekorerade även med ätbara blommor.