Knäckig äppelpaj

POPULÄRT
knackig appelpaj
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Knäckig äppelpaj

Av: Camilla Hamid

Från: My Kitchen Stories

14 ingredienser

1 h

Camilla Hamids knäckiga äppelpaj med höstiga äpplen och knäckig smuldeg är höstens godaste paj! Servera med glass eller vaniljsås för maximal upplevelse!

Ingredienser

portioner6 - 8

Fyllning

  • 8 äpplen (små eller 4 stora)
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 msk farinsocker
  • 3 tsk malen kanel
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 4 msk potatismjöl (eller majsstärkelse)

Smuldeg

  • 2 dl strösocker
  • 2 krm salt
  • 3 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 175 g smör
  • 0,5 dl ljus sirap

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Skala, dela, kärna ur och skär äpplena i bitar.
  3. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke och sprid ut i en pajform.
  4. I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
  5. Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på äppelfyllningen. Bred försiktigt ut i ett jämnt lager över äpplena.
  6. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg och inte längre är glansig.
  7. Pajen är jättegod att servera direkt men det går utmärkt att servera den rumsvarm. Servera med en kula vaniljglass eller massor med vaniljsås!