Knäckig äppelpaj med råkräm

POPULÄRT
Knäckig äppelpaj med råkräm
Foto: Fredrik Nylén
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Knäckig äppelpaj med råkräm

15 ingredienser

1 h

En knäckig äppelpaj med hemgjord råkräm är ett perfekt sätt att ta till vara på höstens svenska äpplen. Detta är en riktigt god paj som förgyller vilken fika som helst.

Ingredienser

portioner

Fyllning

  • 5-6 äpplen (som har fast fruktkött)
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk malen kanel

Knäckigt pajskal

  • 150 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 3 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt

Råkräm

  • 2 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

Fyllning

  1. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda bitarna med socker och kanel och lägg i en pajform som är cirka 20 x 30 cm.

Knäckigt pajskal

  1. Smält smöret i en stekpanna, eller kastrull, tillsammans med strösocker, sirap och grädde.
  2. Blanda ner havregryn och vetemjölet, blandat med bakpulver och salt, och rör till en jämn smet. Ta av från värmen.
  3. Fördela smeten över äpplena i formen.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter, tills pajen är gyllenbrun. Låt svalna något innan servering.

Råkräm

  1. Vispa äggulor, strösocker och vaniljsocker fluffigt.
  2. Vispa grädden ganska fast.
  3. Vänd ner äggvispet i grädden.