Knäckig äppelpaj med vaniljfyllning

POPULÄRT
koket.se
Knäckig äppelpaj med vaniljfyllning
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Knäckig äppelpaj med vaniljfyllning

26 ingredienser

1.5 h

Camilla Hamid bjuder på höstens absoluta favoritbakverk: Äppelpaj. Givetvis gör hon helheten med en tvist och fyller pajen med kolaäpplen och vanilj. Ett bakverk att bjuda på till familj, släkt och vänner! 

Pajen bakas i en pajform med en diameter på 23 cm med avtagbar botten.

logo
Camilla H porträtt KH2024

Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser

portioner8 - 10

Pajskal

  • 125 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 krm salt
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg

Vaniljkräm

  • 2,5 dl mjölk
  • 1 krm vaniljpulver (äkta pulver eller 1 vaniljstång)
  • 0,75 dl strösocker
  • 3 äggulor, stora
  • 0,3 dl majsstärkelse
  • 50 g smör, mjukt

Kolaäpplen

  • 8 äpplen (små, eller 4 stora)
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 msk farinsocker
  • 3 tsk malen kanel
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 4 msk potatismjöl (eller majsstärkelse)

Knäckigt smul

  • 90 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1,5 dl havregryn
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,25 dl ljus sirap
  • 0,5 dl mandelspån

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).

Pajskal

  1. Ha ner alla ingredienser till pajskalet i en bunke. Arbeta ihop för hand bara precis tills det går ihop till en deg. Överarbetar du degen så tappar du frasigheten.
  2. Mjöla ditt bord generöst och lägg din deg på bordet. Pudra degen med mer mjöl och kavla ut degen ca 4 mm tjockt till en platta som är lika hög och bred som din pajform. Fodra din pajform med degen. Tryck till och jämna ut så att hela insidan av pajformen är täckt med pajdeg. Låt pajformen stå i kylskåpet i minst 30 min innan du gräddar den.
  3. Nagga botten på pajskalet med en gaffel. Vik över en remsa av aluminiumfolie över pajen- och pajformens kant. Tryck till så att aluminiumfoliet greppar tag i pajens kanter. Detta görs för att inte pajskalets kanter ska sjunka under gräddning.
  4. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter eller tills den inte längre är blank. Under tiden kan du göra vaniljkrämen.

Vaniljkräm

  1. Lägg vanilj och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medelvärme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  3. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om tills du får en blank och fin vaniljkräm. Häll över vaniljkrämen i det förgräddade pajskalet.

Äppelfyllning

  1. Skala, kärna ur och tärna äpplena. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke och fördela dem över vaniljkrämen.

Smul

  1. I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver.
  2. Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på äppelfyllningen. Bre försiktigt ut i ett jämnt lager över äpplena. Garnera med mandelspån.
  3. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg.
  4. God att äta både varm och kall. Förvara i kylskåp.