En klassisk knäckig äppelpaj passar alltid som ett sött avslut på middagen.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Skala och skiva äpplena i tunna klyftor, blanda dem med kanel och socker och lägg sedan i en pajform.
Blanda ihop alla övriga ingredienser till pajdegen till en smulig deg. Smula degen över de skivade äpplena.
Grädda pajen i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
Vaniljsås
Vispa äggulor och socker.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och grädden och låt koka upp.
Häll gräddmjölken över äggvispet under omrörning, och häll sedan tillbaka i kastrullen. Sjud på låg värme utan att den kokar tills såsen tjocknar, cirka 5 minuter.