Knäckig äppelpaj med vaniljsås

Knäckig äppelpaj med vaniljsås
Foto: Tv4

Knäckig äppelpaj med vaniljsås

Av: Gitte - Tidaholm

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

40 m

En klassisk knäckig äppelpaj passar alltid som ett sött avslut på middagen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Äppelpaj

  • 100 g smör
  • 1 msk malen kanel
  • 5 msk strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 5-6 äpplen

Vaniljsås

  • 3 äggulor
  • 1 dl strösocker ((ev hälften))
  • 1 vaniljstång
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl vispgrädde

Gör så här

Äppelpaj

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skiva äpplena i tunna klyftor, blanda dem med kanel och socker och lägg sedan i en pajform.
  3. Blanda ihop alla övriga ingredienser till pajdegen till en smulig deg. Smula degen över de skivade äpplena.
  4. Grädda pajen i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

Vaniljsås

  1. Vispa äggulor och socker.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och grädden och låt koka upp.
  3. Häll gräddmjölken över äggvispet under omrörning, och häll sedan tillbaka i kastrullen. Sjud på låg värme utan att den kokar tills såsen tjocknar, cirka 5 minuter.