Knådfria kanelbullar

knådfria kanelbullar
Foto: Simona Muntean
Simona Muntean
Simona Muntean

Knådfria kanelbullar

15 ingredienser

40 min + tid att jäsa

Saftiga kanelbullar som är helt knådfria - du behöver alltså inte knåda dem för att få till perfektion. Enkelt och gott när det är som bäst, perfekt inför kanelbullens dag den 4 oktober!

Ingredienser

portioner20 - 24 stycken

Deg

  • 1,5 tsk torrjäst
  • 1,5 dl strösocker
  • 150 g normalsaltat smör, kallt
  • 5 dl mjölk
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 15-16 dl vetemjöl

Fyllning

  • 200 g normalsaltat smör, vid rumstemperatur
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 msk malen kanel

Topping

  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • pärlsocker, att strö över

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till degen i en stor bunke, spara 6-7 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.
  2. Tillsätt resterande 6-7 dl vetemjöl och blanda väl. Degen ska vara mjuk men inte torr.
  3. Olja in en större bunke och lägg i degen. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.
  4. Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
  5. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt.
  6. Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred över degplattan.
  7. Gör ett treslag och kavla plattan jämnt.
  8. Skär i tunna degremsor med hjälp av en pizzaskärare.
  9. Forma bullarna till snurror eller nystan. Anv ev en remsa till så du får höjd på bullarna.
  10. Lägg på plåt med lite mellanrum. Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 1 timme.
  11. Grädda i mitten av ugnen ca 10–12 minuter tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta.
  12. Under tiden koka upp strösocker och vatten till sockerlag. Blandningen ska ha en klibbig, honungsliknande konsistens.
  13. Pensla bullarna med sockerlag direkt från ugnen och strö över pärlsocker.
  14. Låt svalna på galler under en kökshandduk.