Kobide, kebab på lammkött

Kobide, kebab på lammkött
Foto: TV4

Kobide, kebab på lammkött

Av: Lilly - Arvika

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

1h

Saftiga kebabspett serveras med saffransdoftande ris, syrlig yoghurtsås och fräsch sallad.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kebab

  • 750 g lammfärs
  • 250 g fläskfärs
  • 2 gula lökar
  • 2 förp saffran
  • 4 msk vatten
  • cayennepeppar (efter smak)
  • 4 krm sumak
  • salt (efter smak)

Mastmosir

  • 4 dl grekisk yoghurt
  • 1 schalottenlök

Tsatsiki

  • 1 msk mynta
  • 4 dl grekisk yoghurt
  • 0,5 gurka

Persisk sallad

  • 1 gul lök
  • 2 bifftomater
  • 1 gurka
  • 1 limefrukt

ris

  • 5 dl basmatiris
  • salt
  • saffransvatten, från kebaben

Grillade tomater

  • 4 bifftomater

Gör så här

Kebab

  1. Kör löken i matberedare tills den får konsistensen av puré.
  2. Häll av om löken är vattnig.
  3. Tillsätt färsen och blanda till en fin och jämn massa.
  4. Koka upp vatten, tillsätt all saffran i vattnet och låt dra i 10 min.
  5. Tillsätt ca 3 msk saffransvatten och resten av kryddorna, förutom sumaken som sparas till efter grillningen, till färsen och massera in ordentligt.
  6. Låt köttet vila i kylen i några timmar för att dra åt sig kryddorna ordentligt.
  7. Spara resten av vattnet med saffran till riset.

Mastmosir

  1. Hacka en schalottenlök fint.
  2. Blanda den hackade löken med yoghurt och låt stå i kylen minst två timmar.

Tsatsiki

  1. Riv gurkan grovt på rivjärn, blanda med yoghurt och mynta.
  2. Ställ kallt.

Sallad shirazi

  1. Tärna lök, gurka och tomat fint.
  2. Blanda dessa och pressa över saft från en lime.
  3. Blanda med 1 krm salt och 1 krm peppar.
  4. Ställ i kylen tills maten är klar.

Ris

  1. Skölj riset noga.
  2. Fyll en bunke med kallt vatten och låt riset ligga i blöt i minst två timmar.
  3. Koka riset i saltat vatten tills riset är al dente, häll av vattnet och skölj riset snabbt med kallt vatten.
  4. Låt vattnet rinna av och häll sedan riset tillbaka i kastrullen.
  5. Dra ner värmen på plattan och ställ tillbaka kastrullen på spisen.
  6. Blanda sedan i resten av saffransvattnet som användes till kebabsmeten.
  7. När riset fått en fin gul färg, linda in locket till grytan i två kökshanddukar och lägg locket på grytan.
  8. Låt stå tills riset är torrt och fluffigt.

Grilla kebab och tomater

  1. Forma köttet på ett spett till runda avlånga biffar.
  2. Grilla dessa över kol, ca 2 minuter på vardera sida, vänd köttet två gånger.
  3. Grilla samtidigt bifftomaterna, de kräver ca 5 min längre på grillen.
  4. Krydda varje spett med sumaken.
  5. Servera genast tillsammans med tillbehören.