Ugnsbakad lax med cashewnötter och citronbräserad potatis

Ugnsbakad lax med cashewnötter och citronbräserad potatis
Foto: TV4

Ugnsbakad lax med cashewnötter och citronbräserad potatis

17 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 600 g laxfilé
  • 2 msk rapsolja
  • 1 dl cashewnötter, hackade
  • 1 dl schalottenlök, hackad
  • 1 tsk timjan
  • 400 g potatis, tärnad
  • 1 citron, rivet skal samt saften
  • 1 gul lök, strimlad
  • 5 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl svarta oliver
  • 1 paprika, i bitar
  • 4 tomater, i bitar utan kärnhuset
  • salt
  • peppar
  • timjan
  • 4 msk crème bonjour oliv

Gör så här

  1. Skär laxen i 4 jämna bitar, salta och peppra. Lägg på plåt med lite olja. Blanda nötter och lök med lite olja och timjan. Fördela på laxen och baka i ugnen i 120 grader i ca 10 minuter eller till laxens innertemperatur är 38 grader.
  2. Potatis: Koka potatisen mjuk i vattnet tillsammans med citron och lök. Häll av vattnet med hjälp av ett durkslag. Tillsätt övriga ingredienser och blanda runt. Smaksätt med timjan, salt och peppar.
  3. Servera laxen och potatisen med lite av vätskan från plåten och klicka på lite av creme bonjuren.