Pecanpaj

Vinterns godaste pajer
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Alexandra Zazzi KK 2023
Alexandra Zazzi KK 2023

Pecanpaj

14 ingredienser

3h 25 min

En seg och knäckig paj med pecannötter som går utmärkt att förbereda.

Ingredienser

portioner

Pajbotten:

  • 4 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 150 g smör
  • 1 tsk ättika
  • 2 msk vatten, iskallt

Fyllning:

  • 2 ägg
  • 1,2 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2,4 dl ljus baksirap
  • 1 msk smör, smält
  • 1 vaniljstång, innanmätet urskrapat
  • 3 dl pekannötskärnor
  • 1 msk vetemjöl

Till servering:

  • vaniljglass (av hög kvalitet)

Gör så här

  1. Pajbotten: Blanda alla ingredienserna snabbt i en skål. Knåda degen tills den är jämn och smidig. Låt degen vila cirka 2 timmar i kylskåpet.
  2. Kavla ut degen mycket tunt och klä en smörad pajform om cirka 25 centimeter i diameter. Picka degen med en gaffel och ställ in i frysen medan du förbereder fyllningen.
  3. Fyllining: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggen luftigt i en skål och tillsätt sedan socker, sirap, mjöl, smöret och innanmätet av vaniljstången. Blanda väl.
  4. Strö pecannötterna i botten på pajskalet och täck med fyllningen. Ställ in i ugnen på mellersta falsen i cirka 40 minuter, eller tills mitten av pajen är fast. Låt svalna i ungefär 30 minuter.
  5. Skär upp tårtbitar och toppa med vaniljglass.