Lammfärsbiffar och couscous med dofter från Medelhavet

Lammfärsbiffar och couscous med dofter från Medelhavet
Foto: Fredrik sandin carlsson
Anders Levén ny
Anders Levén ny

Lammfärsbiffar och couscous med dofter från Medelhavet

22 ingredienser

30 min

Citron, spiskummin och vitlök blandas här i denna härligt kryddiga couscous och lammfärsbiffarna får smak av äpplen och chili.

Ingredienser

portioner
  • 3 dl couscous
  • 3 dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk citron, saft
  • 2 msk malen spiskummin
  • 2 klyftor vitlök
  • salt
  • peppar
  • 400 g lammfärs
  • 1 gul lök, riven
  • 1 äpple, rivet
  • 1 msk curry
  • 1 msk chilisås
  • 1 msk garam masala
  • salt
  • peppar
  • margarin och olja

Sås:

  • 1 dl fetaost
  • 2 dl gräddfil/yoghurt
  • 2 dl gurka, tärnad
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Blötlägg couscous i vattnet med olja och citron och låt vila under plastfilm.
  2. Skala och riv äpple och lök.
  3. Blanda lammfärsen med den rivna löken, äpplet och kryddorna. Forma små biffar och stek dem i margarin och olja i tills de är gyllenbruna och genomstekta. Det tar cirka 10 minuter. Lyft upp biffarna och håll dem varma.
  4. Fräs couscousen i samma fett och krydda med spiskummin, pressad vitlök, salt och peppar. Det blir godare om man fräser couscousen ordentligt, gärna i teflonpanna så är risken mindre att det fastnar.
  5. Sås: Blanda ner smulad fetaost i gräddfilen, tillsätt gurkan. Salta gärna gurkan lite innan du blandar i den, då vattnar den av sig. Krydda efter smak.
  6. Servera biffarna tillsammans med den kryddiga couscousen och såsen.