Scones med äpple eller rostad majs

Scones med äpple eller rostad majs
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Anders Levén ny
Anders Levén ny

Scones med äpple eller rostad majs

15 ingredienser

20 min

Scones är väldigt enkelt och så gott! Här är ett grundrecept och två varianter: en med äpple och en matig och mexikansk med rostad majs.

Ingredienser

portioner
  • 150 g vetemjöl (eller grovt grahamsmjöl, eller hälften av båda)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 50 g smör
  • 0,5 dl filmjölk (eller yoghurt)

Scones från Mexiko

  • sats grunddeg
  • 1 dl rostad majs
  • ev majsolja, att steka i
  • 4 soltorkade tomater
  • 1 tsk chiliflakes

Anders äppelscones

  • sats grunddeg
  • 2 dl tärnade syrliga äpple
  • 1 tsk smör
  • 2 msk strösocker
  • malen kanel

Gör så här

Grundrecept på scones

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda allt utom filmjölken i matberedare till en flingig massa. Tillsätt filen och blanda helt snabbt till en klibbig massa - ju klibbigare desto luftigare scones. Tryck ut runda kakor, 15 centimeter i diameter på bakplåtspapper och grädda i 10-12 minuter.

Scones från Mexiko

  1. Rosta majsen i en panna med majsolja eller direkt i ugnen. Blötlägg tomaterna en stund tills de blir mjuka. Tärna dem och blanda i degen tillsammans med majs och chili. Grädda och servera med smör på till ett glas öl.

Anders äppelscones

  1. Fräs äpplena i smöret. Tillsätt sockret och koka lätt. Låt svalna och pudra på med kanel. Blanda i grundreceptet och grädda. Servera med smör eller en ostskiva till.