Glutenfri äppelkaka

Glutenfri äppelkaka NY
Foto: Köket.se
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Glutenfri äppelkaka

13 ingredienser

1h 20 min

Äppelkaka är en smarrig klassiker, här är ett recept som är glutenfritt. Filmjölk gör din äppelkaka extra saftig.

Fiberhusk innehåller psylliumfröskal. Det är gelébildande och har i stort sett samma egenskaper som gluten.

Ingredienser

portioner

Glutenfri äppelkaka

  • 180 g glutenfri mjölmix
  • 1 tsk fiberhusk
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 g smör (eller margarin)
  • 2 ägg
  • 1 dl filmjölk

Äppelfyllning

  • 2 syrliga äpplen
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 tsk malen kanel
  • 30 g smör (till formen)
  • 1 dl kokos, riven (till formen)

Gör så här

Glutenfri äppelkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg alla torra ingredienser i en matberedare. Skär matfettet i små tärningar och lägg i dem. Starta matberedaren och låt den gå tills allt är väl blandat.
  2. Tillsätt äggen och låt maskinen gå tills blandningen har blivit en slät smet. Häll ner filmjölk mot slutet av bearbetningen.
  3. Smörj en rund bakform som rymmer cirka 1 1/2 liter med smöret. Strö formen med kokos och klicka sedan ner smeten i formen.
  4. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en plastpåse. Strö i socker och kanel och ruska om påsen så att äpplena blir täckta av blandningen. Stick ner äppelklyftorna i smeten.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt kakan kallna en stund i formen innan du serverar den.