Ett gammeldags recept på smarriga munkar med socker.
Ingredienser
500 g mjölk
100 g jäst
75 g strösocker
250 g äggula
20 g salt
0,5 citron (skalet)
150 g smör
1200 g vetemjöl
olja, till fritering
strösocker, att doppa munkarna i
Gör så här
Tvätta citronen noggrant och riv skalet av halva.
Värm upp mjölken till 37 grader och smula ner jästen i den.
Blanda sedan alla ingredienser (förutom oljan till friteringen och strösockret till garneringen) ordentligt i matberedare i 10 minuter och låt sedan degen vila 30 minuter.
Dela upp degen i bitar i önskad storlek, rulla till bollar och jäs dem under en handduk i 40-80 minuter.
Förbered fritösen. Fritera munkarna gyllenbruna i 180-gradig olja. Om munkarna ska friteras i gryta, kom ihåg att fläkten inte får vara igång. Se också till att ha ett stort lock nära till hands om oljan blir överhettad. Gör ett test innan munkarna läggs i: Lägg i en bit vitt bröd i oljan. När brödbiten blivit gyllenbrun efter cirka en minut är temperaturen lagom.
Lägg sedan upp dem på papper och låt rinna av.
Vänd dem i strösocker och fyll med sylt eller vaniljkräm.