Blanda vetemjölet med 3 deciliter kall mjölk i en separat bunke. Rör ihop ostlöpen och vattnet i en annan bunke. Värm resten av mjölken till 39 grader i en gryta och rör ner mjölken och mjölet. Häll också ner ostlöpeblandningen i grytan.
Låt stå och loppna (koagulera) i 30 minuter. Skär sedan klumpen i småbitar, till exempel ett rutmönster. Nu syns det hur vasslen skiljer sig från massan. Häll massan genom en fin sil eller silduk och låt vasslan rinna av väl. Lägg massan i grytan igen.
Låt stå cirka 20 minuter och rör sedan lite försiktigt. Värm på grytan om massan känns för lös (så att det inte går att sila den i en silduk), men den får inte bli för het.
Sätt ugnen på 225 grader.
Förbered smeten under tiden som blandningen stelnar, lägg äggulor och hela ägg i en bunke. Blanda sedan ned resterande ingredienser till en smet, men slå inte i all grädden på en gång. Börja med 6 deciliter.
Fördela ostmassan i smeten. Den färdiga smeten är lagom tjock när massan sticker upp på ytan. Ta eventuellt mer grädde om det behövs. Det blir cirka 4,5-5 liter att fördela i formar. Grädda i 25-30 minuter och sänk sedan värmen till 175 grader och grädda klart, cirka 1 timme.
Ostkakan blir lite grynigare med "köpmjölk", med gårdsmjölk får man mera tuggmotstånd och det fordras mera vana att känna hur hård massan ska bli. Med detta recept mognar inte massan på samma vis, den blir lösare och måste vridas i silduk. Massa från gårdsmjölk drar sig samman mer och går att styra med värme.