Kokosglass med portvinskaramelliserad ananas

Kokosglass med portvinskaramelliserad ananas
Foto: Tv4

Kokosglass med portvinskaramelliserad ananas

Av: Björn - Sollefteå

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

1 h 15 min

En exotisk kokosglass med portvinskaramelliserad ananas blir en lyxig dessert. En perfekt avslutning på en festlig måltid!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Glass

  • 1 dl standardmjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 vaniljstång
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker (extra fint)
  • 0,5 dl Malibu kokoslikör
  • 1 dl riven kokos (lätt rostad)

Ananas

  • 1 ananas (mogen)
  • 1 dl rött portvin
  • 0,5 dl rörsocker

Servering

  • portvin
  • kokos
  • florsocker

Gör så här

Glass

  1. Häll mjölk och grädde i en kastrull.
  2. Skrapa ur vaniljstången i kastrullen och låt det bli riktigt varmt utan att koka.
  3. Vispa äggulor och socker till en luftig smet i en bunke.
  4. Häll gräddmjölken över äggsmeten och vispa ihop.
  5. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm i ungefär 4 minuter.
  6. Ta sedan av kastrullen från värmen och tillsätt Malibu kokoslikör och rostad kokos (spara lite till garnering).
  7. Låt sedan glassmeten svalna helt.
  8. Häll smeten i en glassmaskin och kör programmet i ca 1 timme. Ställ sedan glassen i frysen.

Ananas

  1. Skala och rensa ananasen samt stansa ur biten i mitten.
  2. Lägg ananasen på tallrikar, stänk över portvin och strö på rörsocker.
  3. Karamellisera ananasen med en gasolbrännare.

Servering

  1. Servera ananasen med en kula glass som du placerar i mitten på ananasen.
  2. Stänk över lite mer portvin och kokos.
  3. Pudra slutligen över florsocker och servera.