Kokoskaka med sockerlag

Kokoskaka med sockerlag
Foto: Miriam Preis

Kokoskaka med sockerlag

16 ingredienser

30 m

"Den här kakan, som också kan kallas revani, bakas ofta på mannagryn. Men det finns även recept på enbart kokos eller en blandning av båda. Vi åt den här versionen på en liten restaurang på Kreta där den bakades av dottern i familjen. De flesta mjuka grekiska kakor gräddas i en 25 x 35 cm stor rektangulär form, men här har jag anpassat receptet till en vanlig springform." /Sara Berg

Grekisk mat Sara Berg

Boktips!

Hitta fler goda recept i boken "Grekisk mat" av Sara Berg, Natur & Kultur.

Ingredienser

portioner12 - 16

Sockerlag

  • 1,5 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 citron, pressad saft

Kaka

  • 3 ägg, gulor och vitor separerade
  • 0,5 dl strösocker
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 dl riven kokos
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • ca 0,5 krm salt
  • 1 dl standardmjölk
  • 1 citron, finrivet skal

Servering

  • riven kokos
  • grekisk yoghurt (eller vispad grädde)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader, ej varmluft.
  2. Smörj en springform, 24 cm i diameter, med smör och strö lite kokos på botten och på kanterna.

Sockerlag

  1. Koka upp ingredienserna till sockerlagen i en kastrull och låt sjuda i 10 minuter. Låt sedan svalna.

Kaka

  1. Vispa äggvitorna till kakan till ett fast skum, tillsätt 0,5 dl socker och vispa till maräng.
  2. Vispa smör med 1,5 dl socker luftigt i en separat skål och vispa sedan ner äggulorna.
  3. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten tillsammans med mjölken och citronskalet.
  4. Vänd ner marängen i smeten, börja med en tredjedel och vänd sedan ner resten. Det kan vara lite knepigt eftersom smeten är rätt tjock.
  5. Bred ut smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 minuter, känn efter med provsticka så att den är torr i mitten.
  6. Ta ut kakan och skär den i bitar.
  7. Häll sockerlagen över kakbitarna och låt sedan svalna före servering.

Servering

  1. Toppa kakan med kokos och servera den med yoghurt, vispad grädde eller bara som den är.