I södra och västra Sverige är det många som gillar lättrökt julskinka. Vill du pröva och bor i annan del av landet så beställ i din butik i god tid före jul.
3-4 kg rimmad julskinka (eller lättrökt julskinka)
vatten
2 lagerblad
20 kryddpepparkorn
några hela nejlikor
1 tsk timjan
1 gul lök
Griljering
1 ägg
1 msk julsenap
ströbröd
hel nejlika
Ugn: 200°
Gör så här
Stick in en köttermometer i skinkan. Lägg den i en gryta och slå på vatten så det väl täcker. Ge grytan ett uppkok och skumma väl.
Lägg i kryddor och lök. Sänk värmen och sjud skinkan klar till 70-75°.
Låt den färdiga skinkan svalna något och dra sen av svålen.
Blanda ägg och senap och bred över svålsidan. Sikta över ströbröd och sätt in skinkan i ugnen 10-15 minuter så att ytan får lite färg. Tryck fast nejlikor när skinkan svalnat.