Kokt pärlhöna

kokt parlhona

Kokt pärlhöna

13 ingredienser

30 m + tid i kyl

Rimmad pärlhöna som sedan kokas mör och serveras med citron och timjan är en riktig succémiddag! Hittar du inte pärlhöna kan du använda kyckling istället.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1,5 kg pärlhöna (eller kyckling)

Rimlag

  • 1,5 l vatten (så det täcker hönan)
  • 30 g salt
  • 15 g strösocker
  • 5 g svartpepparkorn
  • 1 knippe persilja
  • 1 knippe färsk timjan
  • 5 klyftor vitlök
  • 1 röd chilifrukt

Servering

  • citronskal
  • färsk timjan
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Dag 1

  1. Rör ihop alla ingredienser till rimlagen i en bunke.
  2. Lägg pärlhönan eller kycklingen i en stor kastrull och häll över lagen så att det täcker hela fågeln. Låt dra i kylen över natten.

Dag 2 (ca 2 timmar innan servering)

  1. Ta ut kastrullen ur kylen, placera den på spisen och låt koka upp under lock.
  2. Precis innan det börjar stormkoka stänger du av plattan. Låt sedan fågeln svalna under lock. På så vis blir både bröst och lår perfekt tillagade.

Servering

  1. Lyft upp fågeln ur buljongen, stycka upp och servera på ett fat.
  2. Toppa med citronskal, timjan, salt och rikligt med svartpeppar.
  3. Förvara buljongen i en lufttät förpackning i kylskåpet och använd som bas till såser, grytor, soppor eller som den är.