Kola- och nötpaj

koket.se
Kola- och nötpaj
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Kola- och nötpaj

12 ingredienser

1 h 30 minuter + tid i kylen och frysen

Magnifik paj fylld med hemkokt kola och blandade nötter. Lite salt i kolasåsen bryter av fint mot söta och nötterna ger gott crunch. Bjud med en kula vaniljglass eller klick vispad grädde för den som föredrar det.

logo
Camilla H porträtt KH2024

Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser

portioner

Pajskal

  • 125 g smör, rumstempererat
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 dl florsocker
  • 2 äggulor

Nötkola

  • 200 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,75 dl ljus sirap
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 250 g blandade nötter, rostade, saltade och grovhackade (t ex sötmandel, hasselnötter, valnötter, cashew och jordnötter)

Till servering

  • vaniljglass

Gör så här

Pajskal

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl, florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt eventuellt 1 msk vatten om det inte går ihop till en deg.
  3. Kavla ut degen på mjölat bord och klä pajformen med degen ända upp till kanterna i ett jämnt lager.
  4. Ställ pajformen i frysen i ca 10 minuter för att stelna.
  5. Nagga några hål i botten med en gaffel och täck eventuellt kanterna av pajformen med aluminiumfolie.
  6. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills det fått fin färg. Ta bort foliet efter halva tiden. Under tiden som pajskalet svalnar kan du koka kolan.

Nötkola

  1. Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om försiktigt då och då.
  2. När kolan är klar - ta bort kastrullen från värmen, rör ner nötterna och häll smeten i pajskalet.
  3. Ställ in formen i kylskåpet och låt kolan bli helt kall, det tar ca 2 timmar.
  4. Servera pajen tillsammans med glass. När pajen stått i kylskåpet är kolan hård, ta ut den en stund innan servering för att den ska bli härligt mjuk och len.