Goda recept på småkakor kan man inte få för många av. Här är två nya varianter att lägga till listan av favoritkakor en mördegskaka fylld med en chokladkolakräm och en kolasnitt toppad med chokladägg.
1 burk dulce de leche, karamelliserad mjölk (à 397 g)
100 g mjölkchoklad
flingsalt
Kolasnittar med chokladägg
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
ca 20 chokladägg, grovhackade
flingsalt, att dekorera med
Gör så här
Kolagömma
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
Blanda ihop vetemjöl, strösocker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt det rumstempererade smöret och arbeta ihop med händerna bara precis tills det går ihop till en jämn deg.
Dela degen i 24 lika stora delar. Rulla varje deg till en jämn boll och fördela degbollarna i en minimuffinsplåt.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter. De ska fortfarande kännas lite mjuka och inte hunnit få färg på ovansidan när de är klara.
Tryck ett runt skaft i mitten på varje kaka medan de fortfarande är varma för att skapa en grop. Jag använde en rak silikonkavel med diameter på ca 2-2,5 cm för att göra mina gropar men du kan ta det du har hemma bara.
Fyll varje grop med dulce de leche (karamelliserad mjölk). Ställ i kylskåpet för att svalna och stelna.
Grovhacka mjölkchokladen och lägg i en värmetålig bunke. Ställ bunken över en kastrull med sjudande vatten och rör om tills chokladen smält.
Låt chokladen svalna helt och hållet innan du tar ut kakorna ur formen, täcker kolagömman med choklad och garnerar med flingsalt.
Kolasnittar med chokladägg
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet med elvisp.
Ha sedan i vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
Dela degen i två lika stora delar och rulla ut till längder. Lägg längderna på plåten.
Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
Tryck ner grovhackade chokladägg medan kakorna fortfarande är varma.
Låt längden svalna lite innan du skär den på snedden i 12 bitar vardera.