Blanda alla ingredienser i en bunke till en jämn deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter.
Kavla på en mjölad arbetsyta ut degen till en 3–4 mm tjock klä en rund pajform som är 24 cm i diameter med löstagbar kant. Klä med deg ända upp över kanterna och skär bort överflödig deg med en kniv. Nagga botten med en gaffel och ställ in i frysen i 20-30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader under tiden. Grädda pajskalet i 8-10 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
Kolafyllning med hasselnötter
Sätt ugnen på 170 grader.
Smält smör, ljus sirap, muscovadosocker och vaniljsocker i en kastrull. Låt svalna lite, blanda sedan i vetemjöl och salt med med en visp, blanda sist i äggen.
Blanda i de grovhackade nötterna i kolasmeten och häll allt i formen.
Grädda pajen i ca 35-40 minuter, ta ut och låt svalna helt.