Kolasnittar med äppelsylt

Kolasnittar med äppelsylt
Foto: Caroline Tengen

Kolasnittar med äppelsylt

11 ingredienser

1 h

Kolasnittar är riktigt favoritkaka, fyll dem med hemgjord äppelsylt och de kommer bli ännu mer poppis. Det kommer bli svårt att bara ta en!

Dansukker det enda svenska strösockret
DanSukker strösocker vit bakgrund

Dansukker det enda svenska strösockret

Dansukker kommer från svenska sockerbetor, odlade på skånska åkrar.

Läs mer

Ingredienser

portioner stycken

Äppelsylt

  • 3 äpplen [ca 300 g]
  • 4 msk citronsaft
  • 0,5 citron, skalet (gärna obesprutad)
  • 1 dl Dansukker Syltsocker

Kolasnittar

  • 200 g smör, rumstempererat
  • 2 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker
  • 2 msk Dansukker EKO Ljus Sirap
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Garnering

  • sötmandel, hackade
  • 2 tsk malen kardemumma

Gör så här

Äppelsylt

  1. Koka sylten några timar eller en dag innan. Skala och kärna ur äpplena. Skär i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med citronsaft, citronskal och syltsocker. Koka sylten i 10 minuter. Häll upp sylten i en varm, väl rengjord glasburk och förvara kallt.

Kolasnittar

  1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
  2. Vispa ihop smör, rörsocker och sirap. Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan skål och tillsätt i smeten. Arbeta ihop smeten till en deg.
  3. Rulla degen till 4 längder, fördela längderna på två plåtar med bakplåtspapper. Platta ut längderna lite och gör en grop längs med mitten. Fyll gropen med äppelsylt.
  4. Nyp ihop längderna så att sylten är inbakade i degen och platta sedan till längderna lite och platta sist med en gaffel.

Garnering

  1. Strö på hackade mandlar och kardemumma.
  2. Grädda i nedre delen av ugnen i 10–11 minuter. Låt längderna svalna lite innan du skär de till snittar. Kakorna är godast samma dag eller någon dag efter. Sylten gör de väldigt goda men snabbt mjuka.
TIPS!
Fler tips!
Rabarbersylt med fläder

Fler tips!

Här hittar du fler ljuvliga baktips från Dansukker

Läs mer