Kolgrillad lök med krämig romescosås

koket.se
Kolgrillad lök med krämig romescosås ny2
Foto: Köket.se
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Kolgrillad lök med krämig romescosås

12 ingredienser

25 min

Ett riktigt gott tilltugg eller tillbehör till grillkvällen. Ju spädare löken är desto godare blir den. Om löken är större blir den gröna delen lite segare, men dock lika god.

Se Paul Svensson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 15-20 färska lökar, mindre i storlek

Romescosås

  • 2 röda paprikor
  • 1 röd chilifrukt
  • 3-4 tomater, stora
  • 1 skiva surdegsbröd
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 50 g hasselnötter, rostade och skalade
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 msk sherryvinäger
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Löken marineras först på ett fat med lite olja och salt. (Spara några strån av lökblasten som topping)
  2. Grilla sedan löken med blasten utanför glödbädden tills mjuka i ytan. Stick med en kniv för att kolla om de är klara rakt igenom.
  3. Dela paprikorna på mitten och grilla paprikor och chili. Tomater halveras penslas med olja och grillas.
  4. Mixa samtliga ingredienser utom löken i en matberedare till en kräm och smaka av med salt och peppar.
  5. Häll upp romescosåsen på ett fat och servera den varma löken, lite blast och hackad blast på toppen.
  6. Löken äts med händerna, lite kladdigt men vansinnigt gott!