Kombubakad hälleflundra med sås på rostat fläsk, bakad lök och murklor

Kombubakad hälleflundra med rostat fläsk, mangold, bakad lök och murklor
Foto: TV4
Albin Edberg
Albin Edberg

Kombubakad hälleflundra med sås på rostat fläsk, bakad lök och murklor

Av: Albin Edberg

Från: Kockarnas kamp

23 ingredienser

2 h 30 min

Lyxig huvudrätt med hälleflundra bakad i vit kombu serverad med en emulsion på rostat fläsk, bakad schalottenlök och smörstekta murklor.

Ingredienser

portioner

Hälleflundra bakad i vit kombu

  • 4 bitar hälleflundra, loinbit utan skinn (à 140 g, odlad)
  • 10 ark kombu, vit
  • 2,5 l vatten
  • 100 g salt
  • 50 g sake

Rostat fläsk

  • 500 g fläsksida, i bit
  • 1 l vatten
  • 90 g ägg
  • 125 g rapsolja
  • 50 g buljong från fläsksidan
  • 125 g fett från fläsksidan
  • salt
  • japansk soja
  • sherryvinäger
  • svartpeppar

Bakad lök

  • 4 bananschalottenlökar (stora)
  • 250 g sake
  • 60 g smör
  • 8 g salt
  • 25 g soja, vit sort

Till severing

  • 150 g libbsticka
  • 100 g spenat
  • 500 g neutral rapsolja
  • 16 blad mangold
  • 20 murklor, färska

Gör så här

Hälleflundra

  1. Vispa ihop vatten, salt och sake tills saltet löst sig. Lägg ned hälleflundran i lagen och låt rimma i 45 minuter. Lyft upp och slå in fisken i en kökshandduk eller liknande och låt ligga och torka i kylen, gärna över natten.
  2. Lägg ut den vita kombun omlott på ett ark med plastfilm och placera hälleflundran på. Vik över plastfilmen och kombun, så att kombun täcker hela fisken. Tighta till rullen och plasta en gång till. Baka paketet i ugnen på 60 grader upp till 38 grader i innertemperatur och låt sedan vila. Vid servering, ta ut fisken ur plasten och bränn den runt om med gasolbrännare. Skär upp i portioner med en vass kniv och pensla ytan med olivolja.

Fläskemulsion

  1. Lägg fläsksidan i en ugnssäker form med svålsidan uppåt och stek i ugnen på 160 grader varmluft i 80 minuter. Efter halva tiden, sila och spara fettet som samlats i botten av formen. Vänd därefter fläsket och stek med svålsidan nedåt i 40 minuter. Sila och spara ev. fett igen. Vänd därefter fläsket igen, häll i vattnet i formen och stek i 20 minuter till. Sila buljongen och reducera tills 50 gram återstår. Spara fläsksidan till något annat gott.
  2. Blanda fettet från fläsket med rapsolja och värm till 60 grader. Mixa äggen i en kannmixer med den varma buljongen och tillsätt olja och fett i en jämn stråle till en emulsion. Smaka av med salt, soja, svartpeppar och sherryvinäger. Sila genom finmaskig sil, slå upp på sifon och ladda med 2 patroner. Håll varm fram till servering.

Bakad lök

  1. Skala löken och skär i kvartar. Koka upp sake, vit soja, salt och smör i en kastrull och sjud löken tills genommjuk. Håll ljummen fram till servering.

Libbstickeolja

  1. Värm oljan till 60 grader och mixa tillsammans med spenat och libbsticka till en klargrön olja. Sila genom finmaskig sil och håll kall fram tills servering.

Mangold och murklor

  1. Skölj murklorna och stek i smör. Krydda med salt och peppar.
  2. Sautera mangolden i smör tills den sloknar.

Servering

  1. Arrangera mangold, murklor och lök på ena sidan av tallriken och slå en matsked libbstickeolja över och runt omkring grönsakerna. Lägg en bit hälleflundra på andra sidan tallriken och avsluta med skummet.