Kombucha

Alexandra Zazzi KK 2023

Kombucha

11 ingredienser

3 dagar

Har du testat att göra egen kombucha? Om inte så är det dags nu! Det här receptet ger dig dessutom tips på olika härliga smaksättningar.

Ingredienser

portioner sats

Grundsats

  • 3,5 l vatten
  • 3,5 dl strösocker
  • 6 msk te (svart t.ex. english breakfast)
  • 3 msk te (grönt)
  • 1 scoby (bakteriekultur, kan köpas på nätet eller av någon du känner)

Goda smaksättningar till 0,75 cl

  • 2 msk lingon
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk färsk ingefära, hackad
  • 2 msk mynta
  • 2 msk hallon
  • 2 msk mango, mosad

Gör så här

  1. Koka upp 1 liter vatten, rör i socker och te. Låt dra i 10 minuter.
  2. Sila av tebladen och rör i resten av vattnet. Kontrollera att vatten inte är över 30 grader och lägg sedan i bakteriekulturen.
  3. Häll upp blandningen i en glasbehållare utan lock och lägg en kökshandduk över. Ställ in i ett mörkt skåp.
  4. Kontroller blandningen efter 7 dagar och se hur pass syrlig och söt den är. Det är en smaksak hur mycket socker man önskar ha kvar.
  5. Häll upp vätskan på en flaska, fyll inte helt utan lämna 10 cm kvar till öppningen.
  6. Smaksätt efter sinne och försegla sedan.
  7. Låt mogna i 3 dagar i rumstemperatur innan du sätter in den i kylskåpet. Obs! Öppna absolut inte en flaska som inte är nedkyld. Den kan explodera.