Kompottgrottor

koket.se
Kompottgrottor
Foto: Ulrika Pousette
Hanna Olvenmark
Hanna Olvenmark

Kompottgrottor

10 ingredienser

25 min

"Det här är mellisens variant på syltgrottor. När jag testade dem första gången så kände jag ”som fika blir en besviken, men som mellis blir en glatt överraskad!” Min stora dotter älskar dessa, så för hennes (och min) skull har jag nu alltid ett lass i frysen." /Hanna Olvenmark

Boktipset
Bok Mellanmålen

Boktipset

Receptet kommer ur Hanna Olvenmarks kokbok "Mellanmålen".

Läs mer

Se Hanna Olvenmark laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kompott

  • 2 dl frysta bär (t.ex. hallon, svarta vinbär, blåbär, lingon)
  • 2 tsk rörsocker (råsocker)
  • ca 0,5 krm vaniljpulver
  • 0,5 msk potatismjöl
  • 2 msk vatten

Grottor

  • 3 dl färdigkokta kikärtor (motsvarar drygt 1 dl torkade)
  • 3 dl havregryn
  • 12 dadlar (eller 10 torkade aprikoser)
  • 4 msk tahinipasta (eller annat frö- eller nötsmör)
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

Kompott

  1. Lägg de frysta bären i en kastrull tillsammans med rörsocker samt vaniljpulver och låt det puttra på medelvärme tills det har blivit en sås.
  2. Skaka potatismjöl och vatten i en burk med lock och häll ner redningen i bären samtidigt som du vispar.
  3. Låt såsen koka upp igen och ställ åt sidan.

Grottor

  1. Mixa kikärtor, havregryn, dadlar, tahinipasta och salt till en smet.
  2. Forma smeten till en lång korv och skär i 15 bitar.
  3. Forma varje bit till en boll som du sedan trycker en grop i.
  4. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper och fyll gropen med kompott.
  5. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
  6. Förvaras i rumstemperatur men kan även frysas.