Konjaksflamberad chokladkaka

Konjaksflamberad chokladkaka
Foto: Tv4
elles utemat
elles utemat

Konjaksflamberad chokladkaka

16 ingredienser

1 h

Konjaksflamberad chokladkaka med rostade valnötter och berusade lingon blir ett perfekt avslut på den festliga middagen.

Ingredienser

portioner kaka
  • smör (till formen)
  • ströbröd (till formen)
  • 1 dl valnötter, rostade
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 100 g mörka chokladknappar, hackad (eller chokladknappar)
  • ca 0,5 krm salt

Flambering

  • 3 cl cognac (valfri sort)

Berusade lingon

  • 2 dl lingon
  • 1 dl likör (exempelvis Disaronno)

Gör så här

  1. Denna kaka har vi bakat i en Omnia friluftsugn. Men det går lika bra att baka den i en vanlig ugn på 175 grader.
  2. Smöra en form med löstagbar kant och bröa den med ströbröd.
  3. Rosta valnötterna i en stekpanna. Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa ner mjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Tillsätt det smälta smöret och vispa väl. Tillsätt hackad choklad (eller chokladknappar) och valnötterna i smeten.
  4. Häll smeten i formen och grädda 17–22 minuter beroende på din ugns effekt. Om du bakar kakan i en Omnia ugn över gas tar det ca 1 timme. Prova kakan med en sticka. När smeten inte längre fastnar på stickan är kakan klar.
  5. Ta ut kakan, lägg över den på ett fat. Häll likören över kakan och tänd den med en tändsticka, låt flamman brinna ut och strössla över de berusade lingonen. Efterrätten är serverad!

Berusade lingon

  1. Blanda lingon med likör och låt dra.