Koreansk friterad kyckling med tillbehör

POPULÄRT
Koreansk friterad kyckling med tillbehör
Foto: TV4
Nazuk Turdieva
Nazuk Turdieva

Koreansk friterad kyckling med tillbehör

36 ingredienser

1 h 30 min

Bjud alla komponenter i den här festliga och bjudvänliga middagen i skålar och låt var och en förse sig. Tips! Lägg undan några friterade kycklingbitar utan glaze att servera till barn eller andra som tycker att glazen är för stark.

Ingredienser

portioner
  • 3 dl ris (sushiris)
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt

Glaze

  • 1 dl japansk soja
  • 0,5 dl strösocker
  • 1,5 msk gochujang
  • 2 msk honung
  • 2 msk risvinäger
  • 2 klyftor vitlök, riven
  • 2 torkad chilifrukt (staka och hela)
  • 2 msk ketchup

Kyckling

  • 400 g kycklinglårfilé
  • 3 dl majsstärkelse
  • 3 äggvitor
  • 2 l rapsolja, till fritering

Topping till kyckling

  • 1 msk sesamfrön, rostade
  • 2 salladslökar, finstrimlad (den gröna delen, spara den vita delen till böngroddarna)

Ormgurka

  • 4 snacksgurka
  • 1 tsk salt
  • ätpinnar
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk risvinäger
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 klyfta vitlök, riven

Marinerande böngroddar

  • 150 g böngroddar, färska
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk fisksås
  • 2 tsk japansk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk sesamfrön, rostade

Rosa sallad med dressing

  • 250 g rödkål
  • 3 msk majonnäs
  • 0,5 limefrukt, finrivet skal och saft
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk japansk soja
  • salt

Gör så här

Ris

  1. Blötlägg riset i 30 minuter. Häll av och skölj. Häll ris, vatten och salt i en kastrull. Rör om och låt koka upp.
  2. Sätt på lock när riset kokat upp och sänk värmen till minsta möjliga. Låt tillagas 20 minuter. T
  3. Ta bort från värmen och låt stå med locket kvar 15 minuter.

Glaze

  1. Blanda alla ingredienser i en liten kastrull. Koka upp och låt sjuda 5 minuter, glazen ska ha lite tunnare konsistens än sirap.
  2. Ställ åt sidan tills det är dags att blanda med kycklingen.

Kyckling

  1. Skär varje kycklinglår i 3 bitar.
  2. Häll upp majsstärkelsen i en skål. Vispa upp äggvita i en annan skål.
  3. Vänd kycklingen först i majsstärkelse, sen i äggvita och därefter i majsstärkelse igen. Lägg på ett galler och fortsätt med tillbehören. Fritera kycklingen precis före servering.
  4. Hetta upp oljan i en kastrull, 170-180 grader. Fritera kycklingen i omgångar, innertemperaturen ska vara 72 grader när den är klar. Ta upp och vänd runt kycklingbitarna i glazen.
  5. Toppa med rostade sesamfrön (rosta i torr panna) och finstrimlad salladslök.

Ormgurka

  1. Skär gurkan lite i vinkel mellan ett par pinnar så det inte skär igenom gurkan.
  2. Vänd på gurka och skär i motsatt vinkel på samma sätt (googla "cucumber snake", så kan du se hur man ska skära).
  3. Salta gurkorna och låt stå i ca 10 minuter.
  4. Blanda ihop alla ingredienser till dressingen.
  5. Skölj gurkorna med kallt vatten, lägg upp i en skål och ringla över dressingen, rör om försiktigt.

Böngroddar

  1. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i böngroddarna och låt koka 1 minut. Häll av och lägg böngroddarna i en skål med iskallt vatten, låt dem ligga där tills groddarna är kalla.
  2. Häll av groddarna i ett durkslag, skaka om och lägg dem i en skål. Tillsätt resterande ingredienser, förutom sesamfrön, och rör om. Smaka av och tillsätt mer salt om så önskas.
  3. Toppa med sesamfrön (rosta dem i en torr panna).

Rosa sallad med dressing

  1. Strimla rödkålen fint, gärna med mandolin eller osthyvel.
  2. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg kålen i ett durkslag och häll försiktig vattnet över kålen. Spola den sedan med kallt vatten, spola tills kålen är helt kall. Krama ut så mycket vatten som möjligt.
  3. Rör ihop alla ingredienser till dressingen. Ringla över kålen och rör om. Smaka av och se om något mer behöver tillsättas.