Körsbärspaj med krämig fyllning

Liten körsbärspaj med lock
Foto: Marie Mandelmann
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Körsbärspaj med krämig fyllning

10 ingredienser

1 h

”Fåglarna ser till att körsbärsträden på Rörums backar bara blir fler och fler och att alla blir nöjda, inklusive korna. Inte mer än efterrätt att de också får bidra lite.”/ Marie och Gustav Mandelmann

Receptet är ur boken Mandelmanns söta, Bonnier fakta.

Ingredienser

portioner bitar

pajdeg

  • 200 g smör, kallt
  • 1 dl florsocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 ägg

Fyllning

  • 3 dl körsbär [ca 250 g]
  • 3 dl yoghurt
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg

Servering

  • grädde, vispad

Gör så här

Pajdeg

  1. Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till pajdegen. Låt vila i en bunke med lock i kylen i 30 minuter.
  2. Värm ugnen till 175 grader (varmluft 160º).

Fyllning

  1. Halvera och kärna ur körsbären. Rör ihop yoghurt, socker, vaniljsocker och ägg till en jämn smet.

Montering

  1. Ta fram pajdegen och kavla ut den tunt så att den blir lagom stor att täcka en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Jämna till kanterna.
  2. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 8 minuter, eller tills det fått lite färg. Låt svalna lite.
  3. Häll fyllningen i pajskalet och tryck i körsbären.
  4. Grädda pajen mitt i ugnen i 30 minuter. Prova med en sticka att den är f ärdiggräddad – den ska inte vara kladdig i mitten.

Servering

  1. Servera pajen rumstempererad med en klick vispad grädde.