Kott å Gott

koket.se
Kott å gott
Foto: TV4

Kott å Gott

Av: Bella Porcile

Från: Nyhetsmorgon

7 ingredienser

30 m

En härlig drink med whisky och tallkottssirap. Obs! Tallkottar omfattas inte av allemansrätten. Du måste därför fråga markägaren om lov innan du plockar.

Boktips!
Vilda drinkar

Boktips!

Drinkreceptet kommer ur boken Vilda drinkar. Köp den här!

Läs mer

Se Bella Porcile laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Tallkottesirap

  • 400 ml tallkottar, sköljda
  • 400 ml rörsocker (eller strösocker)

Drink

  • 50 ml whisky (brynt smörinfuserad, t.ex. Maker's Mark)
  • 10 ml tallkottesirap
  • angostura bitter (3 stänk)
  • flingsalt
  • sockerkottar

Gör så här

Tallkottesirap

  1. Blanchera kottarna snabbt innan användning.
  2. Gör en grundsockerlag med socker och addera kottarna. Låt koka upp. Dra av från plattan och låt svalna.
  3. Koka upp igen och sänk värmen till ettan och låt sjuda svagt i 4–7 timmar. Rör om ibland.
  4. Skumma av om det bildas skum och ta av från plattan innan den blir alldeles för tjock.
  5. Den färdiga sirapen kommer få en härligt roströd färg. Häll slutligen upp allting på väl rengjord glasburk med lock.

Drink

  1. Rör ihop alla ingredienser i ett rörglas med is. Sila upp över stor isbit.
  2. Garnera med mjuka sockriga tallkottar på pinne och en tallkvist.