Köttbullar

Köttbullar
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Köttbullar

10 ingredienser

Näst efter skinkan är nog köttbullarna den mest populära rätten på julbordet. I alla fall om du frågar barnen.

Ingredienser

portioner
  • 250 g fläskfärs
  • 250 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 1 ägg
  • 1 dl kaffegrädde
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 1 krm malen kryddpeppar
  • 1 krm malen ingefära
  • smör, till stekning

Gör så här

  1. Skala den gula löken och hacka halva löken fint. Fräs löken i smör. Blanda färsen och löken. Riv resten av löken fint och rör ner den i smeten tillsammans med ägg, grädde, salt, peppar och ingefära.
  2. Rulla lagom stora bullar med vattensköljda händer. Lägg dem på ett vattensköljt fat och ställ i kylen för att vila en liten stund (15-20 minuter).
  3. Bryn köttbullarna i omgångar i smör tills de får en jämn fin brun färg.