Köttbullar 50/50 med rostade grönsaker och kall timjansås

koket.se
Köttbullar 5050 med rostade grönsaker och kall timjansås
Foto: TV4
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Köttbullar 50/50 med rostade grönsaker och kall timjansås

28 ingredienser

45 min

Minska på köttet och dryga ut färsen med riven rotselleri - gott, fiberrikt och bra för klimatet. Bjud med ugnsrostade grönsaker och en god timjansås.

logo
Filip Poon - porträtt KM 2023

Se Filip Poon laga receptet

Ingredienser

portioner

Köttbullar

  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 gul lök (liten)
  • 250 g rotselleri
  • 250 g blandfärs
  • 1 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning

Rostade grönsaker

  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 2 röda paprikor
  • 1 sötpotatis
  • 1 rödlök
  • salt
  • peppar
  • 2 msk honung

Kall timjansås

  • 1 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 msk gul senap
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 0,5 kruka färsk persilja, finhackad
  • 0,5 kruka färsk timjan, hackad
  • salt
  • peppar

Gör så här

Köttbullar

  1. Blanda ströbröd och mjölk i en stor skål. Låt svälla i 5 minuter.
  2. Skala och finhacka löken. Skala och riv rotsellerin fint. Krama ut överflödig vätska ur rotsellerin.
  3. Banda ner färs, rotselleri, lök, ägg, dijonsenap, timjan, salt och peppar i skålen med mjölk- och ströbrödsblandningen. Arbeta ihop till en smidig smet.
  4. Rulla små köttbullar av smeten. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och stek köttbullarna tills de blir gyllenbruna och genomstekta, ca 8–10 minuter.

Rostade grönsaker

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skär morötter och palsternacka i stavar. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala och skär sötpotatisen i tärningar. Skala och skär rödlöken i klyftor.
  3. Lägg grönsakerna på en ugnsplåt. Ringla över olivolja. Salta och peppra. Blanda väl.
  4. Rosta grönsakerna i ugnen i ca 20 minuter, rör om och häll på honung och rosta ytterligare ca 10 minuter tills de är mjuka och gyllene,

Kall timjansås

  1. Blanda ihop majonnäs, crème fraîche, senap, finriven vitlök och de hackade örterna. Smaka av med salt och peppar.
  2. Servera de saftiga köttbullarna med de rostade grönsakerna och den kalla timjansåsen. Garnera gärna med färsk timjan om du vill.