Köttbullar med potatismos, gräddsås och inlagd gurka

POPULÄRT
Köttbullar med potatismos, gräddsås och inlagd gurka
Foto: TV4
Carin da Silva
Carin da Silva

Köttbullar med potatismos, gräddsås och inlagd gurka

Av: Carin da Silva

Från: Sveriges mästerkock VIP

27 ingredienser

Carins rätt som hon bjöd sin blivande man på vid deras första dejt. Saftiga köttbullar på blandfärs smaksatta med dijonsenap och kryddpeppar serveras med potatismos, gräddsås, rårörda lingon och inlagd gurka.

Ingredienser

portioner

Köttbullar

  • 500 g blandfärs
  • 4 msk ströbröd
  • 1 dl grädde
  • 1 gul lök
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1,5 krm peppar
  • 1 msk dijonsenap
  • ca 0,5 tsk malen kryddpeppar (ta mer om du gillar smaken)
  • smör, till stekning

Potatismos

  • 1 kg mjölig potatis
  • 200 g färskost
  • 100 g smör
  • 1 dl färska örter (t ex persilja, gräslök, basilika)
  • 1 klyfta vitlök
  • ev 1 dl vispgrädde

Gräddsås

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • kinesisk soja
  • majsstärkelse

Inlagd gurka

  • 1 gurka
  • 2 dl ättiksprit 12 % (12%)
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Till servering

  • rårörda lingon
  • färsk persilja

Gör så här

Köttbullar

  1. Lägg färsen i en skål. Riv ner löken på det grövsta på ett rivjärn. Knäck i ägget, häll på grädden och strö över ströbrödet. Tillsätt salt och peppar. Bland väl.
  2. Klicka i dijonsenapen och lägg i kryddpepparn. Ta lite i taget och smaka av genom att göra ett stekprov.
  3. Rulla till köttbullar och stek i rikligt med smör.

Potatismos

  1. Skala och tärna potatisen. Koka i välsaltat vatten.
  2. När potatisen är mjuk häll av vattnet och klicka i färskosten.
  3. Smält smöret i en panna eller kastrull. Hacka de färska örterna. Pressa vitlöken i smöret och tillsätt de hackade örterna. Låt dra några minuter.
  4. Häll det smälta smöret över potatisen. Blanda allt med en elvisp. Häll eventuellt på lite grädde om moset är för stabbigt. Smaka av med salt och peppar.

Gräddsås

  1. Häll grädde i pannan som du stekt köttbullarna i.
  2. Smula ner buljongtärningen och klicka i svartvinbärsgelén. Rör runt så det löser upp sig.
  3. Smaka av med soja, salt och peppar.
  4. Om du vill göra såsen tjockare kan du reda den med lite majsstärkelse som du rört ut i lite kallt vatten.

Inlagd gurka

  1. Blanda vatten, ättika och socker i en skål. Rör runt tills sockret löser sig.
  2. Skiva gurkan tunt, t ex med en osthyvel, och lägg ner i lagen.
  3. Låt dra så länge som möjligt.

Servering

  1. Bjud köttbullarna med potatismos, gräddsås, rårörda lingon och inlagd gurka. Toppa gärna med hackad persilja.