Carins rätt som hon bjöd sin blivande man på vid deras första dejt. Saftiga köttbullar på blandfärs smaksatta med dijonsenap och kryddpeppar serveras med potatismos, gräddsås, rårörda lingon och inlagd gurka.
ca 0,5 tsk malen kryddpeppar (ta mer om du gillar smaken)
smör, till stekning
Potatismos
1 kg mjölig potatis
200 g färskost
100 g smör
1 dl färska örter (t ex persilja, gräslök, basilika)
1 klyfta vitlök
ev 1 dl vispgrädde
Gräddsås
3 dl vispgrädde
1 köttbuljongtärning
1 msk svartvinbärsgelé
kinesisk soja
majsstärkelse
Inlagd gurka
1 gurka
2 dl ättiksprit 12 % (12%)
1 dl strösocker
3 dl vatten
Till servering
rårörda lingon
färsk persilja
Gör så här
Köttbullar
Lägg färsen i en skål. Riv ner löken på det grövsta på ett rivjärn. Knäck i ägget, häll på grädden och strö över ströbrödet. Tillsätt salt och peppar. Bland väl.
Klicka i dijonsenapen och lägg i kryddpepparn. Ta lite i taget och smaka av genom att göra ett stekprov.
Rulla till köttbullar och stek i rikligt med smör.
Potatismos
Skala och tärna potatisen. Koka i välsaltat vatten.
När potatisen är mjuk häll av vattnet och klicka i färskosten.
Smält smöret i en panna eller kastrull. Hacka de färska örterna. Pressa vitlöken i smöret och tillsätt de hackade örterna. Låt dra några minuter.
Häll det smälta smöret över potatisen. Blanda allt med en elvisp. Häll eventuellt på lite grädde om moset är för stabbigt. Smaka av med salt och peppar.
Gräddsås
Häll grädde i pannan som du stekt köttbullarna i.
Smula ner buljongtärningen och klicka i svartvinbärsgelén. Rör runt så det löser upp sig.
Smaka av med soja, salt och peppar.
Om du vill göra såsen tjockare kan du reda den med lite majsstärkelse som du rört ut i lite kallt vatten.
Inlagd gurka
Blanda vatten, ättika och socker i en skål. Rör runt tills sockret löser sig.
Skiva gurkan tunt, t ex med en osthyvel, och lägg ner i lagen.
Låt dra så länge som möjligt.
Servering
Bjud köttbullarna med potatismos, gräddsås, rårörda lingon och inlagd gurka. Toppa gärna med hackad persilja.